Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka otrębowe z sosem pieczarkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1 kg
otręby owsiane 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
sól

Sos pieczarkowy

pieczarki 6 sztuk
cebula 1 sztuka
kiełbasa 1/2 pętka
śmietana 18 proc
woda 1/2 szklanki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka otrębowe z sosem pieczarkowym

Ugotowane i zimne ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa albo zgnieść porządnie tłuczkiem. Dodajemy do nich mąkę, otręby, sól i jajka. Wszystko dokładnie wyrobić rękoma aż powstanie gładka i jednolita masa. W razie potrzeby dosypać mąki lub otrębów. Podzielić ciasto na kilka części i uformować wałeczki o grubości około 3 cm. Pokroić w kostkę i wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.
Sos pieczarkowy:
Na patelni podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki i cebulę, dodać pokrojoną kiełbasę. Następnie dodać wody i śmietanę, gotować przez kilka minut na małym ogniu, doprawić przyprawami, dorzucić kopytka, podsmażyć chwilę razem i następnie zjeść to wszystko :) Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 02.05.2016 11:08
wyglądają na prawdę ładnie
ice cubes 22.02.2016 12:54
Również ostatnio robiłem kopytka :)
KORAL 22.02.2016 12:26
z otrębami godne polecenia....
marcia7 22.02.2016 12:25
najlepsze połączenie
tobi1989 22.02.2016 10:13
Fajny obiad :)
jagoda5913 22.02.2016 10:05
takich jeszcze nie roiłam
Futka 22.02.2016 09:51
Ale smakowite kopytka! Palce lizać :)
Łukasz15 21.02.2016 23:22
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak