Kopytka okraszone bułką tartą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło śmietankowe

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki po ugotowaniu odstawiamy do przestudzenia. Najlepiej, jeżeli ugotujemy je dzień wcześniej. Zimne ziemniaki przepuszczamy przez praskę albo przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy do nich jajko, obie mąki, sól i wyrabiamy jednolitą masę. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Masę ziemniaczaną dzielimy na kilka części. Kolejno wałkujemy części dłońmi na stolnicy tak, żeby powstał rulon. Rulon delikatnie spłaszczamy i kroimy nożem na kawałki. I tak postępujemy z każdą porcją masy ziemniaczanej. Kopytka wkładamy na gotującą się wodę i gotujemy przez 2- 3 minuty, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy na sitku, żeby odciekły. Na patelni rozgrzewamy masło śmietankowe, dodajemy tyle bułki tartej, żeby miała ona sypką, ale jednocześnie delikatnie klejącą się konsystencję. Podsmażamy na lekko brązowy kolor. Gorące kopytka( można je podsmażyć na patelni) podajemy posypane gorącą bułką tartą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 13.02.2014 08:08
bardzo fajne
Katarzyna59 12.02.2014 09:25
smaczne jedzonko
IKrakowianka 07.02.2014 10:50
smaczny obiad
margaret 06.02.2014 21:18
smacznie tu jest u Ciebie:)
Lis 06.02.2014 20:30
Kopytka zawsze na topie:)
Agata3 06.02.2014 20:23
muszę je zrobic ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat