Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka dyniowo - ziemniaczane

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. ugotowanych zmielonych ziemniaków 1
szkl. upieczonego miąższu dyni 1-1,5
szkl. mąki + trochę do posypania stolnicy 3
łyżeczki mielonej kurkumy 1/3
jajko 2 małe szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka dyniowo - ziemniaczane

Dynię najlepiej upiec, nie będzie wodnista. Można ją też udusić, ale wtedy trzeba dobrze odcisnąć z nadmiaru wody. Upieczony miąższ musimy zmielić albo przetrzeć przez sito (można użyć praski, malaksera...). Zmielone ziemniaki i zmieloną dynię mieszamy razem, dodajemy kurkumę, jajko i 2-2,5 szkl. mąki, zagniatamy miękkie ciasto ew. dosypując resztę mąki. Ciasto dzielimy na kilka części i z każdej formujemy wałeczek turlając po stolnicy. Lekko spłaszczamy i kroimy ukośne kluski. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek, mieszamy a kiedy wypłyną i woda zawrze ponownie wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z dowolnym sosem. Żółty kolor klusek zależy w dużej mierze od odmiany dyni - wybierajmy, w miarę możliwości, taką o pomarańczowym miąższu. Można też dodać nieco więcej kurkumy, nie zmienia smaku a ładnie barwi. Podałam czas przygotowania przy założeniu, że ziemniaki i dynię mamy już ugotowane i zmielone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iiiiii 15.04.2012 18:21
pycha
Ewa104 30.09.2011 14:12
Świetny pomysł z tą dynią.Spróbuję niebawem, jak napocznę swoją dynię.
Jolanta_P-S 20.05.2011 16:19
nie jadła takich, ale wyglądają apetycznie
kaja2.21 24.04.2011 22:11
proste

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak