Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka dyniowe w maśle szałwiowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

miąższ z dyni 300 g
jajko 1 szt
mąka pszenna 6 łyzek
mąka ziemniaczana 2 łyzki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól do smaku 1 łyzeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
masło 100 g
szałwia 1 garstka

Porada

Jeśli ciasto za bardzo się klei podsypujemy je mąką.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka dyniowe w maśle szałwiowym

Dynię kroimy w drobną kosteczkę, wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 45 minut ( do miękkości ).

Po tym czasie miksujemy i studzimy.

Dodajemy jajko, mąki i przyprawy.

Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.



Dzielimy na kilka części , formujemy wałeczki i kroimy pod ukosem na kopytka.

Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia, odcedzamy.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy szałwię, podsmażamy , by wydobyć aromat.

Wkładamy kopytka i przesmażamy kilka minut.

Podajemy gorące posypane pieprzem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 18.10.2014 19:38
ładny kolorek
Monika-twin 18.10.2014 15:51
super czas
Mniam 18.10.2014 15:24
Bardzo dobre! Z masełkiem szałwiowym rewelacyjne, bo takie robię :)
monikalangier 18.10.2014 15:08
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak