Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka dyniowe podsmażane na maśle

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 50 dag
dynia 25 dag( warzonej po oczyszczeniu)
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 4 łyżki
mąka pszenna 2 szkl
masło do polania kopytek

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka dyniowe podsmażane na maśle

Dynię kroimy na małe kawałki dodajemy 1/3 szklanki wody i gotujemy do miękkości( aż się całkowicie rozpadnie i powstanie puree) i odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Ziemniaki tłuczemy i odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki łączymy z dynią , dodajemy jajko i obie mąki. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Na oprószonej mąką stolnicę tworzymy wałek z ciasta, kroimy w małe ukośne kawałki. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gdy ostygną podsmażamy na maśle na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MarysiaB 25.06.2017 18:42
fajny pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak