Kopytka dyniowe podsmażane na maśle

Kopytka dyniowe podsmażane na maśle

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    50 dag
  • dynia

    25 dag( warzonej po oczyszczeniu)
  • jajko

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • masło

    do polania kopytek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kopytka dyniowe podsmażane na maśle

Dynię kroimy na małe kawałki dodajemy 1/3 szklanki wody i gotujemy do miękkości( aż się całkowicie rozpadnie i powstanie puree) i odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Ziemniaki tłuczemy i odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki łączymy z dynią , dodajemy jajko i obie mąki. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Na oprószonej mąką stolnicę tworzymy wałek z ciasta, kroimy w małe ukośne kawałki. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gdy ostygną podsmażamy na maśle na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

MarysiaB 25.06.2017 18:42
fajny pomysl

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat