Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka dyniowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Uwielbiam kopytka i wszystkie ich nietuzinkowe odmiany. Sezon na dynię w pełni, dlatego wykorzystałam ją do przygotowania pysznych kopytek, które możemy podawać w wersji wytrawnej, jak również na słodko.

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 500 gramów
purée z dyni 350 gramów
mąka pszenna 200 gramów
mąka ziemniaczna 1,5 łyżki
jajko 1 sztuka
Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,2 łyżeczki

Porada

Kopytka możemy podawać jako samodzielne danie lub dodatek do wszelkiego rodzaju sosów i gulaszów. Kopytka sprawdzą się zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej np. posypane cukrem lub z dodatkiem świeżych owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka dyniowe

KROK 1. Na początku przygotowujemy purée z dyni Hokkaido. Dynię dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra-dół) na około 60 minut. Po tym czasie studzimy ją, a następnie miksujemy na gładki mus*.

* Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ jest cienka i jadalna. Ja swój mus przygotowałam z części obranych, a części nie obranych kawałków. Skórka dodaje intensywniejszego smaku i zagęszcza delikatnie strukturę musu. Jeśli nasza dynia jest dość zwarta i mączysta to zmiksujmy ją bez skórki, jeśli natomiast miąższ jest wodnisty to warto zmiksować go ze skórką lub po prostu delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku.

KROK 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej oraz purée z dyni. Na środek wbijamy jajko, dodajemy kurkumę, sól oraz pieprz do smaku i zagniatamy wszystko na jednolite ciasto*.

* Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk, podsypmy je mąką.

KROK 3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrawamy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3-4 minuty, od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Gdy ociekną z wody, polewamy je odrobiną oleju lub roztopionego masła, aby się nie posklejały. Życzę smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak