Kopytka brokułowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    50 dag
  • brokuł

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1,5 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki tłuczemy i odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki łączymy z brokułem, dodajemy jajko i obie mąki. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Na oprószonej mąką stolnicę tworzymy wałek z ciasta, kroimy w małe ukośne kawałki. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat