Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 0,5 kg
jajko 2
mąka pszenna 10 łyżek
mąka ziemniaczana 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez prase, ostudzić.
Krok 1 - Kopytka foto
2
Dodać jedno jajko całe, i jedno żółtko, 10 łyżek mąki pszennej i 5 ziemniaczanej.
Krok 2 - Kopytka foto
3
Wszystko zagnieść wyrobić ciasto.
Krok 3 - Kopytka foto
4
Odrywać kawałki ciasta , zrobić takiego węża :) i nożem ucinać kopytka.
Krok 4 - Kopytka foto
5
Wodę zagotować z solą i odrobiną oleju aby sie nie przyklejały do siebie, po wypłynięciu gotować krótko tak z 2-3 minuty. Ja lubię kopytka odsmażone na patelni i z dodatkiem śmietany i cukru.
Krok 5 - Kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 10.02.2016 12:20
pyszny pomysł
Wacław 19.05.2015 12:32
pyszne,dawno ich nie robiłem
Aleksandra/Olcia 19.05.2015 11:23
bardzo lubię
pestka 19.05.2015 10:51
bardzo smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak