Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 1 kg
jajko 1 szt
mąka pszenna 250 gram
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i ugotować, ostudzić. Przecisnąć przez prasę, dodać jajko, mąki, masło. Ciasto szybko zagnieść (ciasto może się lekko kleić).
Krok 1 - Kopytka foto
2
Podzielić na 4 do 6 części ciasta. Jedno z nich przełożyć na stolnicę, podsypać lekko mąką i uformować wałek o grubości ok 2-3 cm. Lekko go spłaszczyć i pokroić pod ukosem na niewielkie kawałki.
Krok 2 - Kopytka foto
3
Kopytka lekko poprószyć mąką, żeby się nie sklejały ze sobą.
Nastawić garnek z osoloną wodą. Kiedy woda będzie wrzeć dodawać kopytka porcjami i gotować ok 2 min od momentu zagotowania. Wyjmować łyżką cedzakową i przekładać do naczynia wysmarowanego olejem. Kopytka należy przemieszać lekko, żeby pokryły się olejem.
Pozostałe partie ciasta przygotować tak samo.

Kopytka podawać z masłem lub ulubionym sosem.
Smacznego.
Krok 3 - Kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

okrysia 10.11.2013 12:11
SMACZNE TO!
Agata3 04.11.2013 15:27
super dodatek do obiadu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak