Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

3.0
(11)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Domowe kopytka są najlepsze, ponieważ są niezwykle mięciutkie i delikatne. Są proste w przygotowaniu, ale te najsmaczniejsze wychodzą z ziemniaków o miękkim i sypkim miąższu, najlepiej mączystych oraz po dodaniu do ciasta odpowiedniej ilości mąki.

Składniki:

SKŁADNIKI

ziemniaki 1 kg
mąka 200 gramów
jajko 1 sztuka
sól 0.5 łyżeczki

Porada

✓ Kopytka, które chcemy podać na drugi dzień, warto polać odrobiną oleju lub stopionego masła, aby się ze sobą nie posklejały. ✓ Aby kopytka nabrały pięknej żółtej barwy, możemy dodać kurkumę na etapie zagniatania ciasta lub dosypać ją do gotującej się wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

KROK 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa.

KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki. Na środek wbijamy jajko, delikatnie solimy i zagniatamy wszystko na jednolite i gładkie ciasto *.

* Jeśli ciasto zbyt mocno klei nam się do rąk, możemy podsypać je mąką, ale warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze.

KROK 3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak