Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2,5 kg
mąka 700 gram
sól do smaku
por (biała część) 2 szt
olej 0,5 szklanki
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,zgnieść i ostudzić.Dodać mąkę i 1,5 łyżki soli.
Krok 1 - Kopytka foto
2
Ziemniaki i mąkę zagnieść,aby powstało nieklejące się do rąk ciasto.
Krok 2 - Kopytka foto
3
Ciasto podzielić na porcje.Stół posypać mąką.Z każdej porcji zrobić wałek,pokroić go na kawałki.
Krok 3 - Kopytka foto
4
Kopytka wrzucać do gotującej się,osolonej wody.Gotować jeszcze ok 5 minut od chwili kiedy kopytka zaczną wypływać na wierzch.Ugotowane kopytka wrzucić do durszlaka i polać zimną wodą.
Krok 4 - Kopytka foto
5
Gotowe kopytka polać olejem z podsmażonym na nim porem.
Krok 5 - Kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 29.10.2011 22:26
tym porem mnie zaskoczyłas
pacpaw 29.10.2011 22:26
tym porem mnie zaskoczyłas
ziutula
ziutula 27.10.2011 12:43
apetyczne a por daje inny smaczek..
Lotar 27.10.2011 11:48
lubię domowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak