Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka - przepis podstawowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 2 szkl
jajko 2 szt
masło 30 g
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka - przepis podstawowy

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Dodajemy masło
i ubijamy tłuczkiem na puree. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wbijamy jajka, porcjami dodajemy mąkę i dokładnie razem mieszamy. Na posypanej mąką solnicy (blacie) formujemy z ciasta wałeczki i odcinamy kopytka. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy do czasu, aż wypłyną.

Na zdjęciu kopytka podsmażone i polane sosem grzybowym :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 29.05.2012 09:08
uwielbiam takie kluseczki
emylka86 29.04.2012 22:31
takie właśnie uwielbiam, i muszę zrobić w koncu je sama... dzieki za przepis
Jolanta40 20.01.2012 20:58
coś co lubią moje dzieci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak