Kopiec skrzata

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Zielone, wilgotne ciasto szpinakowe, pyszna frużelina truskawkowa oraz delikatny krem stracciatella. Połączenie idealne. Urzeka nie tylko wspaniałym kolorem, ale także smakiem.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto szpinakowe:

  • szpinak

    450 gramów
  • mąka tortowa

    170 gramów
  • mąka krupczatka

    210 gramów
  • cukier

    250 gramów
  • jajko

    3 sztuki
  • olej

    250 mililitrów
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki

Frużelina truskawkowa:

  • truskawka

    350 gramów
  • woda zimna

    50 mililitrów
  • cukier

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka

Krem stracciatella:

  • śmietana kremówka

    300 mililitrów
  • serka mascarpone

    250 gramów
  • czekolada gorzka

    40 gramów
  • cukier puder

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto szpinakowe:

Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej. Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez godzinę lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy i odcinamy wierzch. Wierzch rozdrabniamy na okruszki.

Frużelina truskawkowa:

Truskawki (200 g) blendujemy na gładki mus. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika. W niewielkiej ilości gorącej wody (około 10 łyżek) rozpuszczamy dokładnie żelatynę i dodajemy do musu. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki (ja pokroiłam każdą truskawkę na 4 części ) i dodajemy do musu truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kiedy truskawki wystygną, wstawiamy do lodówki. Gęstą frużelinę wykładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny.

Krem straciatella:

Do śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywny, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodajemy schłodzone mascarpone i startą czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem szpinakowym, lekko dociskając ciasto do kremu. Ciasto chłodzimy w lodówce.


* użyłam mrożonych malin
** użyłam śmietany 48%

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat