Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym

Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • cukier

    200 g
  • mleko 2 %

    250 ml
  • olej

    200 ml
  • jajka

    2
  • kakao

    4 łyżki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Frużelina malinowa

  • maliny

    300 g
  • cukier

    4 łyżki
  • żelatyna

    4 łyżeczki

Krem waniliowy

  • śmietana kremówka

    300 ml
  • serek mascarpone

    200 g
  • cukier puder

    4 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • raspberry flavoured fudge **

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Ciasto

Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiewamy przez sito i odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści aż masa będzie puszysta. Na przemian dodajemy mleko, olej i suche składniki. Mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy około 50-55 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Z ciasta ścinamy wierzch na wysokości 2 cm. Środek ciasta wydrążamy tak, aby został 2,5 cm brzeg i cały spód.

Frużelina malinowa

Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z palnika. W niewielkiej ilości gorącej wody ( około 10 łyżek ) rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do malin. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kiedy maliny wystygną, wstawiamy do lodówki. Gęstą frużelinę wykładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny.

Krem waniliowy

Do śmietany dodajemy pastę waniliową, cukier i ubijamy na sztywną, puszystą masę. Śmietanę łączymy z mascarpone i dodajemy groszki malinowe. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskając. Ciasto chłodzimy w lodówce.

Jagódka17
** są to miękkie, słodko -kwaskowe, bardzo przyjemne w smaku, drobne groszki do dekoracji ciast. Dostępne w Tesco UK. Można je oczywiście pominąć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

05.08.2017 19:10
Wygląda przepięknie!!!

Ola1984

04.08.2017 09:44
Wygląda przepysznie :)

anka1988

03.08.2017 19:25
wygląda extra! zrobie gdy będe miała malinki w ogrodzie

Joanna Kryla

03.08.2017 13:47
wyglada pysznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat