Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOPIEC KRETA

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 szklanki
masło 100 g
kakao 4 łyżki
jogurt naturalny 1 i 1/2 szklanki
proszek do pieczenia łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat łyżeczka
cukier 5 łyżek
cukier wanilinowy łyżka

Masa śmietanowa

śmietana 30% 500 ml, schłodzonej
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 pełne łyżeczki
woda 4 łyżki
cukier puder 4 łyżki
czekolada gorzka 50 g

Nasączenie

sok z cytryny łyżeczka
woda letnia 1/4 szklanki
cukier odrobina, może być też cukier puder

Dodatkowo

banan 3
sok z cytryny 3 łyżki

Porada

WYMIARY BLACHY: TORTOWNICA O ŚREDNICY 23 CM.

Przepis i sposób przygotowania na: KOPIEC KRETA

Masło przekładam do rondla i podgrzewam na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się (masło delikatnie przestudzić).
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier oraz cukier waniliowy wsypuję do miski, dodaję rozpuszczone masło oraz tyle jogurtu, aby konsystencja ciasta była średnio gęsta. Całość mieszam za pomocą łyżki.
Ciasto rozkładam równomiernie w wysmarowanej tłuszczem. Następnie wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piekę przez 40-45 minut.
Upieczone ciasto oddzielam ostrym nożem od brzegów formy, zdejmuję obręcz i odstawiam do całkowitego przestygnięcia.
Następnie przekładam na talerz, łyżką wydrążam miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiam 1 cm brzeg.
Okruchy przekładam do miski, rozkruszam.
Wydrążony spód ciasta nasączam wodą z cukrem oraz sokiem z cytryny.
Banany obieram, przekrawam wzdłuż, skrapiam sokiem z cytryny i płaską stroną układam na wydrążonym cieście.
Żelatynę zalewam 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Czekoladę siekam na drobne kawałki.
Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijam mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodaję płynną żelatynę i miksuję jeszcze przez chwilę.
Stopniowo dodaję pokrojoną na drobno czekoladę mieszając całość za pomocą łyżki.
Masę wykładam na banany pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
Łyżką formuję kopułę, posypuję okruchami ciasta, wstawiam na minimum 2 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak