KOPIEC KRETA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    2 szklanki
  • masło

    100 g
  • kakao

    4 łyżki
  • jogurt naturalny

    1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    łyżeczka
  • soda oczyszczona

    łyżeczka
  • cukier

    5 łyżek
  • cukier wanilinowy

    łyżka

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    500 ml, schłodzonej
  • żelatyna

    2 pełne łyżeczki
  • woda

    4 łyżki
  • cukier puder

    4 łyżki
  • czekolada gorzka

    50 g

Nasączenie

  • sok z cytryny

    łyżeczka
  • woda letnia

    1/4 szklanki
  • cukier

    odrobina, może być też cukier puder

Dodatkowo

  • banan

    3
  • sok z cytryny

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło przekładam do rondla i podgrzewam na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się (masło delikatnie przestudzić).
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier oraz cukier waniliowy wsypuję do miski, dodaję rozpuszczone masło oraz tyle jogurtu, aby konsystencja ciasta była średnio gęsta. Całość mieszam za pomocą łyżki.
Ciasto rozkładam równomiernie w wysmarowanej tłuszczem. Następnie wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piekę przez 40-45 minut.
Upieczone ciasto oddzielam ostrym nożem od brzegów formy, zdejmuję obręcz i odstawiam do całkowitego przestygnięcia.
Następnie przekładam na talerz, łyżką wydrążam miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiam 1 cm brzeg.
Okruchy przekładam do miski, rozkruszam.
Wydrążony spód ciasta nasączam wodą z cukrem oraz sokiem z cytryny.
Banany obieram, przekrawam wzdłuż, skrapiam sokiem z cytryny i płaską stroną układam na wydrążonym cieście.
Żelatynę zalewam 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Czekoladę siekam na drobne kawałki.
Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijam mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodaję płynną żelatynę i miksuję jeszcze przez chwilę.
Stopniowo dodaję pokrojoną na drobno czekoladę mieszając całość za pomocą łyżki.
Masę wykładam na banany pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
Łyżką formuję kopułę, posypuję okruchami ciasta, wstawiam na minimum 2 godziny do lodówki.
jejkuchnia
WYMIARY BLACHY: TORTOWNICA O ŚREDNICY 23 CM.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat