Kopiec kreta

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • olej

    3/4 szklanki
  • soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    4 łyżki
  • jajka

    2 sztuki

Krem

  • banan

    5 sztuk
  • śmietan fix

    3 paczuszki
  • śmietana 30%

    500 ml
  • cukier puder

    3-4 łyżki
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kopiec kreta foto
CIASTO:
Jajka ubij z cukrem na gładki i puszysty krem.
Krok 2 - Kopiec kreta foto
Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do ubitych jajek dodawaj na przemian składniki przesiane przez sito, olej oraz mleko. Ciasto wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 st.C przez ok.50 min.
Krok 3 - Kopiec kreta foto
KREM:
Czekoladę pokroić na drobne kawałki. Śmietankę ubij na niskich obrotach z cukrem pudrem i fixem. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
Krok 4 - Kopiec kreta foto
Z ciasta wyciąć środek, zostawiając brzegi i nienaruszony spód (postaraj się aby nie był zbyt cienki).
Banany obierz ze skórki i pokrój w średniej grubości plasterki. Następnie pokrop je sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Ułóż je na cieście ta, aby zakryły cały spód.
Krok 5 - Kopiec kreta foto
Na banany nałóż śmietanę formując przy tym kopiec.
Krok 6 - Kopiec kreta foto
Wierzch posyp rozdrobionym ciastem. Lekko dociśnij, aby ciasto się nie rozsypało.
Krok 7 - Kopiec kreta foto
Na koniec włóż do lodówki na minimum 30 minut. (polecam jednak zostawić na całą noc)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 17.12.2016 13:11
pyszne ciasto
[email protected] 01.10.2016 22:44
Warte spróbowania
gusia1000 15.05.2016 21:25
Dobre ciasto.
afrodyta 15.05.2016 20:20
Pyszne ciasto :-)
mirosława4 15.05.2016 16:48
bardzo lubię
krokus 15.05.2016 16:45
uwielbiam to ciasto
Wafelek2601 15.05.2016 15:16
Mój ulubiony
sezamek 15.05.2016 15:03
pyszne ciasto
Stenka 15.05.2016 12:28
smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat