Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec kreta

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
cukier kryształ 1 szklanka
mleko 3,2% 1 szklanka
olej 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
jaja 3 sztuki

Masa

śmietana 30% 500 ml
śmietan fix 1 sztuka
czekolada mleczna 1 sztuka
cukier puder 3 łyżki

Dodatkowo

banan 2 sztuki
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta

Przygotować ciasto:
Jajka ubić z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do ubitych jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz olej. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec w temperaturze 160 stopni, ok. 35-400 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia. Następnie wyciąć wierzch ciasta i środek, zostawiając 1 cm ścian i spód. Na ciasto wyłożyć obrane i przekrojone banany, skropić je sokiem z cytryny.
Masa:
Śmietanę 30% ubić wraz z cukrem i śmietanfixem.
Czekoladę posiekać w drobne kawałeczki, dodać do ubitej śmietany.
Całość wykładać na banany, uformować kopiec.
Następnie, na bitą śmietanę wyłożyć ciasto, które wcześniej zostało wycięte.
Pozostawić ciasto w lodówce na 2 h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.10.2015 22:08
Dobre ciasto.
Ewelina1991 27.10.2015 09:02
pyszności!!!
Franciszek 27.10.2015 00:55
pyszne ciasto
patryska76 26.10.2015 22:29
moje ulubione ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak