Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta
Jajka ubić z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do ubitych jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz olej. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec w temperaturze 160 stopni, ok. 35-400 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia. Następnie wyciąć wierzch ciasta i środek, zostawiając 1 cm ścian i spód. Na ciasto wyłożyć obrane i przekrojone banany, skropić je sokiem z cytryny.
Masa:
Śmietanę 30% ubić wraz z cukrem i śmietanfixem.
Czekoladę posiekać w drobne kawałeczki, dodać do ubitej śmietany.
Całość wykładać na banany, uformować kopiec.
Następnie, na bitą śmietanę wyłożyć ciasto, które wcześniej zostało wycięte.
Pozostawić ciasto w lodówce na 2 h.