Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec kreta

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka tortowa 2 szklanki
margaryna 125 gram
cukier 0,5 szklanki
kefir 1,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 4 łyżeczki

Na masę

śmietanka 30 % 400 ml
serek waniliowy 400 gram
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
czekolada gorzka 50 gram
banan 3 sztuki
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta

Margarynę rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Suche składniki wymieszać ze sobą i miksując dodawać kefir i pomału margarynę. Wlać ciasto do natłuszczonej tortownicy i piec 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w piekarniku. Z ciasta wydrążamy środek tak aby został spód i brzegi. Banany obieramy i kroimy wzdłuż. Układamy na cieście i skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietankę ze szczypta soli ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder i serek waniliowy. Startą na tarce czekoladę dodajemy do masy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do masy. Wykładamy ją na ciasto formując górkę i obsypujemy pokruszonym ciastem które wcześniej wydrążyliśmy. Ciasto wkładamy do schłodzenia do lodówki na 2 godziny.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 06.03.2015 08:20
Prezentuje się niezwykle smakowicie :) Świetny przepis - w szczególności podoba mi się dodatek bananów. Musi być nieziemsko pyszne :)
Katarzyna59 03.03.2015 19:06
super smaczny
caralajna 03.03.2015 17:36
uwielbiam to ciasto
luna76 03.03.2015 14:31
to ciasto jest cudowne!!!! uwielbiam!!! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak