Kopiec kreta

Ali

Ali

Kopiec kreta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • margaryna

    125 gram
  • cukier

    0,5 szklanki
  • kefir

    1,5 szklanki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    4 łyżeczki

Na masę

  • śmietanka 30 %

    400 ml
  • serek waniliowy

    400 gram
  • cukier puder

    4 łyżki
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • czekolada gorzka

    50 gram
  • banan

    3 sztuki
  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Suche składniki wymieszać ze sobą i miksując dodawać kefir i pomału margarynę. Wlać ciasto do natłuszczonej tortownicy i piec 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w piekarniku. Z ciasta wydrążamy środek tak aby został spód i brzegi. Banany obieramy i kroimy wzdłuż. Układamy na cieście i skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietankę ze szczypta soli ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder i serek waniliowy. Startą na tarce czekoladę dodajemy do masy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do masy. Wykładamy ją na ciasto formując górkę i obsypujemy pokruszonym ciastem które wcześniej wydrążyliśmy. Ciasto wkładamy do schłodzenia do lodówki na 2 godziny.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Futka

06.03.2015 08:20
Prezentuje się niezwykle smakowicie :) Świetny przepis - w szczególności podoba mi się dodatek bananów. Musi być nieziemsko pyszne :)

Katarzyna59

03.03.2015 19:06
super smaczny

caralajna

03.03.2015 17:36
uwielbiam to ciasto

luna76

03.03.2015 14:31
to ciasto jest cudowne!!!! uwielbiam!!! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat