Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kopiec kreta

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
margaryna 1/2 szt
jaja 2 szt
mąka 1,5 szklanki
kakao 2 łyżki
woda 1/2 szklanki
kremówka 1/2 litra
śmietanfix 2 szt
cukier puder 4 łyżki
sok z cytryny 5 łyżek
banan 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: kopiec kreta

Masło, cukier, kakao i wodę wkładamy do rondelka.
Ogrzewamy aż składniki się połączą.
Studzimy.
Oddzielamy białka od żółtek, żółtka dodajemy do przestudzonej masy,a następnie proszek do pieczenia.
Miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno i ostrożnie mieszamy z powstałą masą.
Przekładamy DO TORTOWNICY (24CM)
Pieczemy 30 minut.
Kiedy ciasto wystygnie, odcinamy kopułkę i wydrążamy lekko środek.
W odciętych kawałków robimy kruszonkę.
Krem: Śmietanę ubijamy z fixami i sokiem z cytryny
Banany układamy na cieście i przykrywamy śmietaną w formie kopca
Całość obsypujemy kruszonką.
Do dekoracji mogą posłużyć liście mięty, jak u mnie.
No i ciasto do lodówki tak na 3 godzinki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 01.05.2014 13:14
uwielbiane ciacho w moim domu
moni0212
moni0212 16.10.2013 13:30
ja też uwielbiam go
Bernadeta1 28.09.2013 12:48
kiedyś często piekłam
miroslawa 09.09.2013 04:54
superowe ciacho
tatiana2 06.09.2013 15:37
rzeczywiście wygląda jak kopiec kreta :)
Andrzej8 05.09.2013 21:02
ciasto rewelacja
Katarzyna34 05.09.2013 20:15
Smakowicie wygląda
ana1 05.09.2013 18:28
wspaniałe ciasto
2milutka 05.09.2013 10:21
fajne ciacho:)
mufinka79 05.09.2013 10:20
Pyszne i świetnie wyglądające ciasto :)
joanna__s 05.09.2013 09:08
Jedno z moich ulubionych ciast. Pycha!
joanna30 05.09.2013 09:01
Jak prawdziwy kopiec :)
Monia 05.09.2013 08:50
Ah, to jest zdecydowanie pyszne! ;D
GOSIA18 05.09.2013 08:09
dawno nie jadłam, pycha
Marta1986 05.09.2013 08:07
bardzo smaczne
Katarina 05.09.2013 08:04
Lubię to ciasto jest smaczne
Stenka 05.09.2013 08:03
bardzo lubię to ciacho
arbuzowo 05.09.2013 07:48
uwielbiam to ciasto - pycha!
SmakolykiJoanny 05.09.2013 07:08
Też lubię sama robić kopiec kreta :)
migotka28 04.09.2013 23:33
ładny kopczyk a ciasto jest przepyszne
babeczka007 04.09.2013 23:16
świetnie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak