Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec kreta

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
masło lub margaryna 100 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1/2 szklanki
kakao 4 łyżki
maślanka 3/2 szklanki
Krem:
śmietana 600 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki
czekolada gorzka 50 g
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta

Kroki postępowania

1
Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki na ciasto wsypujemy do miseczki.
Krok 1 - Kopiec kreta foto
2
Dolewamy maślankę i ostudzone masło i miksujemy wszystko na gładką masę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wlewamy do niej ciasto. Pieczemy je około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ciasta nie wyjmujemy od razu z piekarnika, ale pozostawiamy je na około 20-25 minut, żeby nam za bardzo nie opadło. Po wyjęciu ciasto studzimy.
Krok 2 - Kopiec kreta foto
3
Z ciasta łyżeczką wydrążamy miąższ tak, aby pozostał nam spód i brzegi.
Krok 3 - Kopiec kreta foto
4
Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Krok 4 - Kopiec kreta foto
5
Śmietaną 30% ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce lub kroimy z mniejszą kostkę i mieszamy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy.
Krok 5 - Kopiec kreta foto
6
Masę śmietanową wykładamy na ciasto, formując kopiec. Wydrążony z ciasta miąższ kruszymy i posypujemy nim kopczyk lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinkę.
Krok 6 - Kopiec kreta foto
7
Ciasto wygląda naprawdę rewelacyjnie, gorąco polecam. Szczególnie będzie smakowało wielbicielom czekoladowych smaków. Smacznego ;)
Krok 7 - Kopiec kreta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 29.09.2014 20:42
wygląda rewelacyjnie
marcia7 31.03.2014 23:39
uwielbiam kremowe ciacha
msmors 12.02.2013 20:33
jakie fajne
Cukiereczek13 14.01.2013 21:17
Przy krojeniu troszeczkę spada, ale jak się go dobrze "przyklepie" na tej masie śmietanowej to nie będzie spadało :)
Justyna94 14.01.2013 14:41
A czy to ciasto na wierzchu spada czy raczej pozostaje w takiej formie?
Justyna94 14.01.2013 14:40
Bardzo smakowicie wygląda!!!!
bietka 18.12.2012 23:35
wyglada super
Kasia36 15.11.2012 20:53
zapomniałam już o tym ciastku :)
Kasia36 15.11.2012 20:53
zapomniałam już o tym ciastku :)
caralajna 13.11.2012 08:00
pyszne jest to ciasto
jozefinach 12.11.2012 18:32
Uwielbiam to ciasto.
MAR3STA 11.11.2012 18:30
na pewno był przepyszny
Rafał10 11.11.2012 10:31
mniam mniam! to coś dla mnie!
miroslawa 11.11.2012 05:26
kapitalny, fantastyczny, dodaję do mojej księgi
Sroczka 10.11.2012 23:32
Piękne ciasto. Wygląda smakowicie.
sylwia / sytofala 10.11.2012 21:14
imponujący kopiec usypałaś :)
Mysiunia 10.11.2012 20:12
uwielbiam to ciasto! Też kiedyś robiłam, ale nieco inaczej. Twój kopiec wygląda wspaniale! :)
justys759 10.11.2012 20:08
wygląda rewelacyjnie:)
sunnymood 10.11.2012 19:25
Przepyszny:)) Wygląda znakomicie:)
czekoladka_m 10.11.2012 15:09
Już dawno go nie robiłam, a rodzinka tak lubi...
Pietruszka 10.11.2012 14:38
pyszne ciasto
gosia1988 10.11.2012 14:28
smakowicie wygląda - zjadłabym kawałek :)
jasiek 10.11.2012 14:19
ale smakowity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak