Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOpiec kreta

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 0,5 kostka
cukier 0,5 szklanka
mąka 1,5 szklanka
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
woda 0,4 szklanka
kakao 2 łyżka
śmietana 30% 500 ml
cukier puder 3 łyżka
gorzka czekolada 1 tabliczka
banan 2 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: KOpiec kreta

Małą tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Margarynę, cukier, wodę i kakao podgrzewamy w rondelku na jednolitą masę i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy, żółtka i pianę odkładamy. W większym naczyniu mieszamy masę z żółtkami i mąką wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy. Przelewamy do formy.PIeczemy 25 min w 180 stopniach. W wystudzonym cieście wydrążamy środek, a okruchy odkładamy.

Tabliczkę czekolady siekamy nożem, najlepiej jak będzie bardzo twarda i schłodzona(Albo trzemy na tarce). Żelatynę rozpuszcamy w niewielkiej ilosci gorącej wody (1/3 szklanki). Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier puder, a potem rozpuszczoną żelatynę (wciąż jeszcze gorącą). Na koniec mieszamy z pokruszoną czekoladą.

Banany kroimy wzdłóż na pół i układamy na wydrążonym miejscu w ciescie. Na to krem, który formujemy w \"kopczyk\". POsypujemy okruszkami.

Zanim pochłoniemy ciasteczko, musi się najpierw chłodzić w lodówce jakies 2 godziny do stężenia masy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gottrina 11.11.2011 21:39
świetne ciasto, próbowałam kiedys sama zrobić ale niestety mi sie nie udalo tak ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak