Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec kreta

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

masło 125 g
mleko 5 łyżek
cukier 120 g
budyń czekoladowy 1 duże opakowanie
mąka pszenna 170 g
jajko 3 szt
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

śmietana 30% 400 ml
cukier puder 2 łyżki
czekolada mleczna 1 tabliczka
banan 4 szt
galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie
wrzątek 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta

Masło topię w rondelku, dodaję mleko i cukier. Zdejmuję z ognia, dodaję kakao i mieszam. Odstawiam, by ostygło. Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka mieszam z mąką, cukrem waniliowym, proszkiem i masą czekoladową. Dodaję pianę i delikatnie łączę. Formę wykładam papierem do pieczenia, wykładam ciasto i wstawiam do nagrzanego do 180st. piekarnika na ok. 25 minut. Przestudzone ciasto kładę na paterze, odcinam wierzch, wyjmuję trochę środka i układam banany. Śmietanę z cukrem pudrem ubijam, dodaję pokruszoną czekoladę oraz galaretkę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną. Mieszam. Śmietanę układam na bananach w formie kopca. Odcięte ciasto kruszę i przyklepuję do śmietany, wstawiam do lodówki na całą noc, by śmietana stężała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 16.11.2015 11:55
przepis na 5 :)
mileneczka5 16.11.2015 10:58
ja tez bardzo lubie to ciasto!pycha...
agaK. 16.11.2015 10:45
Uwielbiam to ciasto.
MAR3STA 16.11.2015 10:44
świetne ciasto
JulkaTomeczek 16.11.2015 10:33
Pyszne ciasto
bertpvd 16.11.2015 09:52
Pyszne ciasto !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak