Koperty z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • margaryna

    8 dag
  • mąka

    10 dag
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • ocet

    1 łyżeczka

DODATKOWO

  • orzechy laskowe mielone

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Koperty z orzechami foto
Mąkę przesiać, dodać do niej margarynę, posiekać nożem. Później dołożyć do tego żółtko, śmietanę, a na koniec łyżeczkę octu. Wyrobić dosyć wolne ciasto. Zawinąć do folii i wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie wyciągnąć i rozwałkować na grubość pół centymetra.
Krok 2 - Koperty z orzechami foto
Przygotować orzechy.
Krok 3 - Koperty z orzechami foto
Wykrawać nieduże prostokąty, nakładać na nich zmielone orzechy.
Krok 4 - Koperty z orzechami foto
Kleić, jak koperty.
Krok 5 - Koperty z orzechami foto
Układać na formie wysmarowanej margaryną i piec około 25 min w 180 st. Ciepłe polać stopioną czekoladą lub przygotowaną polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wwwiolka 04.01.2015 20:54
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat