Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koperty z orzechami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

margaryna 8 dag
mąka 10 dag
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 18 proc 1 łyżka
ocet 1 łyżeczka

DODATKOWO

orzechy laskowe mielone 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Koperty z orzechami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać, dodać do niej margarynę, posiekać nożem. Później dołożyć do tego żółtko, śmietanę, a na koniec łyżeczkę octu. Wyrobić dosyć wolne ciasto. Zawinąć do folii i wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie wyciągnąć i rozwałkować na grubość pół centymetra.
Krok 1 - Koperty z orzechami foto
2
Przygotować orzechy.
Krok 2 - Koperty z orzechami foto
3
Wykrawać nieduże prostokąty, nakładać na nich zmielone orzechy.
Krok 3 - Koperty z orzechami foto
4
Kleić, jak koperty.
Krok 4 - Koperty z orzechami foto
5
Układać na formie wysmarowanej margaryną i piec około 25 min w 180 st. Ciepłe polać stopioną czekoladą lub przygotowaną polewą.
Krok 5 - Koperty z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 04.01.2015 20:54
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak