Koperty z gruszką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,50 szklanki
  • masło

    6 dkg
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko surowe

    2 sztuki
  • drożdże świeże

    2 dkg
  • śmietana słodka

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • gruszki

    5 sztuk
  • jajko

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Masło o temperaturze pokojowej, posiekać z mąką na stolnicy.
Dodać żółtka, jajko, śmietanę, drożdże i szczyptę soli.
Wyrobić ciasto nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto, rozwałkować na grubość około 1/2 cm na stolnicy podsypanej mąką.
Ciasto pokroić na kwadraty o bokach 7x7 cm, na każdy kwadrat ułożyć po kawałku gruszki.
Skleić narożniki po przekątnej, posmarować rozbełtanym jajkiem.
Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem, piec w temperaturze 170 stopni aż ciasto się zrumieni.
Ciastka po wychłodzeniu można polukrować albo oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 10.03.2014 09:38
pysznie nadziane:)
Malinka 21.02.2014 10:48
Przepyszne ciasteczka!
Janina 12.01.2014 12:15
Bardzo lubię wypieki z owocami;)
Dorian 11.01.2014 11:59
pysznie sie prezentuja
Klausia 01.01.2014 17:13
biorę do wypróbowania :)
migotka28 27.12.2013 22:30
pyszny deserek
Motorek 21.12.2013 06:58
bardzo fajny deser
Pietruszka 16.12.2013 23:23
uwielbiam takie desery
Seba 16.12.2013 16:44
smaczny deser
Katarzyna59 11.12.2013 14:14
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat