koperty drożdżowe z jabłkami

koperty drożdżowe z jabłkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    42 g
  • cukier

    8 łyżek
  • mleko letnie

    200 ml
  • mąka

    50 dag
  • masło

    10 dag
  • starta skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • sól

  • cynamon Prymat

  • rodzynki

    5 dag
  • rum

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • mleko

    2 łyżki
  • jabłko kwaśne

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką cukru i odrobiną mleka. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut w cieple. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i dodać drożdże, pokrojone masło i 3 łyżki cukru, skórkę z cytryny, szczyptę soli, cynamonu i kardamonu. Zagnieść ciasto i pozostawić na 30 minut, żeby wyrosło. Rodzynki opłukać gorącą wodą, wyłożyć do miseczki i zalać rumem. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, 4 łyżki cukru, szczyptę cynamonu i rodzynki z rumem, dusić około 5 minut, pozostawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty, na każdy nałożyć nadzienie i zagiąć rogi do środka, ułożyć na natłuszczonej blaszce i poczekać 10 minut. Posmarować mlekiem i wstawić na 20 minut do piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Roman5 04.11.2010 02:32
smaczne
zuzanna6 22.09.2010 09:46
Mogą być dobre,wypróbuję ten przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat