Koperkowy twaróg domowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko kozie

    1,2 litra
  • cytryna

    0,5
  • koperek

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Koperkowy twaróg domowy foto
W pierwszej kolejności potrzebujemy świeże mleko kozie, świeżą cytrynę i koperek. Mleko przelewamy do garnka i dodajemy do niego drobno posiekany koperek – nastawiamy na gaz. Do szklaneczki wciskamy sok z cytryny (odrzucamy pestki) i czekamy aż mleko zacznie wrzeć.
Krok 2 - Koperkowy twaróg domowy foto
W chwili kiedy mleko z koperkiem się zagotuje to od razu wlewamy cały sok z cytryny i mieszamy łyżką – gotujemy na wolnym ogniu jeszcze pół minutki (wytworzą się grudki twarogu i serwatka). Następnie mleko zdejmujemy z ognia i cały wywar przelewamy przez metalowe siteczko i odciskamy formujemy kulkę.
Krok 3 - Koperkowy twaróg domowy foto
Gotowy twaróg można kroić i podawać na kanapki : )

Przepis na ten twaróg jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. W efekcie końcowym otrzymujemy delikatny, koperkowy twarożek dobry na kanapki lub do zrobienia twarogowej pasty : )

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 27.04.2013 09:13
pożywna porcja zdrowia
Monika58 26.04.2013 22:03
idealny na śniadanko :)
Megg 26.04.2013 16:40
pyszny na śniadańko :)
muffina 26.04.2013 15:38
hmm mam skladniki:) a moż... twarożek na kolacie si!
miki47 26.04.2013 15:36
interesujący przepis
babajaga1969 26.04.2013 14:45
samo zdrowie i witaminki
Ewelina47 26.04.2013 14:15
super serek na śniadanie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat