Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koperkowy twaróg domowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko kozie 1,2 litra
cytryna 0,5
koperek 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Koperkowy twaróg domowy

Kroki postępowania

1
W pierwszej kolejności potrzebujemy świeże mleko kozie, świeżą cytrynę i koperek. Mleko przelewamy do garnka i dodajemy do niego drobno posiekany koperek – nastawiamy na gaz. Do szklaneczki wciskamy sok z cytryny (odrzucamy pestki) i czekamy aż mleko zacznie wrzeć.
Krok 1 - Koperkowy twaróg domowy foto
2
W chwili kiedy mleko z koperkiem się zagotuje to od razu wlewamy cały sok z cytryny i mieszamy łyżką – gotujemy na wolnym ogniu jeszcze pół minutki (wytworzą się grudki twarogu i serwatka). Następnie mleko zdejmujemy z ognia i cały wywar przelewamy przez metalowe siteczko i odciskamy formujemy kulkę.
Krok 2 - Koperkowy twaróg domowy foto
3
Gotowy twaróg można kroić i podawać na kanapki : )

Przepis na ten twaróg jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. W efekcie końcowym otrzymujemy delikatny, koperkowy twarożek dobry na kanapki lub do zrobienia twarogowej pasty : )
Krok 3 - Koperkowy twaróg domowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 27.04.2013 09:13
pożywna porcja zdrowia
Monika58 26.04.2013 22:03
idealny na śniadanko :)
Megg 26.04.2013 16:40
pyszny na śniadańko :)
muffina 26.04.2013 15:38
hmm mam skladniki:) a moż... twarożek na kolacie si!
miki47 26.04.2013 15:36
interesujący przepis
babajaga1969 26.04.2013 14:45
samo zdrowie i witaminki
Ewelina47 26.04.2013 14:15
super serek na śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak