Przepis i sposób przygotowania na: Koperkowy łosoś z surówką wiosenną
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku przygotowujemy surówkę.
Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę cukru brzozowego i koperku, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulkę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy i rwiemy liście sałaty lodowej na mniejsze kawałki.
Tak przygotowane warzywa mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem.
2. Pozbawiony skóry filet z łososia dzielimy na kawałki, które oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz suszonym koperkiem.
Tak przygotowaną rybę smażymy na masełku czosnkowym około 3 minut z każdej strony.
Życzę smacznego! :)