Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koperkowe risotto z bobem

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko sojowe 650 ml
masło 2 łyżki
bób 300 g
lubczyk 1/2 łyżeczki
czesnek 1 szczypta
koperek 1/2 pęczka
sól
pieprz
pomidory do podania
Papryka słodka mielona Prymat 1/3 łyżeczki
ryż do risotto 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Koperkowe risotto z bobem

Kroki postępowania

1
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skorupek. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i chwilkę go smażymy, aż ziarna staną się szkliste tzn. pokryją się rozpuszczonym masłem.
Krok 1 - Koperkowe risotto z bobem foto
2
Wówczas zalewamy go chochlą mleka tak, aby zakrył ryż cienką warstwą, smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion znowu dolewamy chochlę mleka. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki.
Krok 2 - Koperkowe risotto z bobem foto
3
W między czasie ryż doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, lubczykiem i słodką papryką do smaku. Gdy ryż będzie gotowy zdejmujemy go z ognia i łączymy z bobem i posiekanym koperkiem. Od razu podajemy.
Krok 3 - Koperkowe risotto z bobem foto
4
Świetnie smakuje ze świeżymi pomidorami. Dzięki dodatkowi mleku risotto jest delikatniejsze. Jeśli nie lubimy mleka to można użyć bulionu. Życzę smacznego ;)
Krok 4 - Koperkowe risotto z bobem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 30.07.2013 20:30
z bobem ciekawe
gosia56 30.07.2013 13:12
napewno pyszne danie
Marta1986 30.07.2013 09:29
pyszne mniam
Magula 30.07.2013 09:17
bardzo ciekawe danie
Adamorek 30.07.2013 08:52
ciekawy sposób na bób
Agnieszka-87-25 30.07.2013 07:47
smacznie wygląda
Róża1 29.07.2013 23:52
przepyszne danie:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak