Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

KOZIE TZATZIKI

jogurt grecki
150 g
jogurt naturalny
150 g (kozi)
ogórek zielony
1 szt.
czosnek
2 ząbki
koper świeży
1 mały pęczek
oliwa
1 łyżka
sok z cytryny
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat

KOPERKOWE PLACKI ZIEMNIACZANE

ziemniaki
4 - 5 szt.
cebula biała
1 szt.
czosnek
1 ząbek
jajko
1 szt.
mąka pszenna
0,5 szklanki
mąka ziemniaczana
1 łyżka
Koperek suszony Prymat
1,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Kurkuma mielona Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami

Kroki postępowania

1
Propozycja na smaczne, delikatne i puszyste placuszki ziemniaczane z koperkiem, otulone sosem tzatziki z wyraźną nutą koziego jogurtu.

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początku przygotowujemy kozie tzatziki.

Umytego i osuszonego ogórka (wraz ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy na chwilę, aby puścił sok.

Koperek bardzo drobno siekamy.

Do miseczki dodajemy oba jogurty (kozi oraz grecki), oliwę z oliwek, odsączone z nadmiaru soku kawałki ogórka, posiekany koperek oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą morską oraz białym pieprzem i dokładnie mieszamy.

Sos wstawiamy do lodówki i schładzamy. W ten sposób tzatziki nabiorą wyrazistości, a aromaty i smaki użytych składników dobrze będą ze sobą współgrać.
Krok 1 - Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami foto
2
Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę.

Do rozdrabniacza wbijamy jajko i dodajemy pokrojone ziemniaki i cebulę oraz ząbek czosnku. Wszystko miksujemy przez około 20 sekund.

* Miksowanie tych składników sprawi, że placki będą mięciutkie, delikatne i bardzo puszyste, dzięki odpowiedniemu rozdrobnieniu i napowietrzeniu.
Krok 2 - Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami foto
3
Następnie do powstałej masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz przyprawy:

- suszony koperek,
- szczyptę kurkumy,
- ostrą paprykę (około 1/4 łyżeczki)
- sól morską
- czarny pieprz.

Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami foto
4
Placki smażymy z obu stron na złoty kolor, na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.
Krok 4 - Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami foto
5
Po usmażeniu, placuszki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podajemy z wcześniej przygotowanymi kozimi tzatzikami, które podczas przygotowywania placków nabrały odpowiedniej wyrazistości.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 25.03.2015 08:37
wspaniałe!!! uwielbiam takie placki :)
caralajna 24.03.2015 19:09
coś pysznego :)
RenataZ-et 24.03.2015 17:02
super pomysł :)
dodi 24.03.2015 15:15
ale bym takie zjadła
Ania67 24.03.2015 14:40
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak