Przepis i sposób przygotowania na: Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku przygotowujemy kozie tzatziki.
Umytego i osuszonego ogórka (wraz ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy na chwilę, aby puścił sok.
Koperek bardzo drobno siekamy.
Do miseczki dodajemy oba jogurty (kozi oraz grecki), oliwę z oliwek, odsączone z nadmiaru soku kawałki ogórka, posiekany koperek oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą morską oraz białym pieprzem i dokładnie mieszamy.
Sos wstawiamy do lodówki i schładzamy. W ten sposób tzatziki nabiorą wyrazistości, a aromaty i smaki użytych składników dobrze będą ze sobą współgrać.

Do rozdrabniacza wbijamy jajko i dodajemy pokrojone ziemniaki i cebulę oraz ząbek czosnku. Wszystko miksujemy przez około 20 sekund.
* Miksowanie tych składników sprawi, że placki będą mięciutkie, delikatne i bardzo puszyste, dzięki odpowiedniemu rozdrobnieniu i napowietrzeniu.

- suszony koperek,
- szczyptę kurkumy,
- ostrą paprykę (około 1/4 łyżeczki)
- sól morską
- czarny pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy.


Życzę smacznego! :)
