Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

koperkowe kopytka...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 1 sztuka "L"
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka tortowa ile potrzeba
koperek 1 pęczek
woda 4 litry
sól 2 łyżeczki
olej rzepakowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: koperkowe kopytka...

Kroki postępowania

1
ziemniaki ugotowane w nie solonej wodzie jeszcze ciepło przecisnąć przez praskę lub dokładnie tłuczkiem utłuc, przełożyć do dużej miski, wyrównać wierzch, przekoić na cztery części, jedną wyjąć na ziemniaki, w puste miejsce do wierzchu ziemniaków wsypać mąki tortowej, dodać mąkę ziemniaczaną, sól ziołową, posiekany koperek, jajko i szybko zagnieść ciasto, robię to w dużej misce
Krok 1 - koperkowe kopytka... foto
2
na podsypanej mąką desce z porcji ciasta rolować wałek, lekko spłaszczyć i odcinać nożem z 2 cm kopytka
Krok 2 - koperkowe kopytka... foto
3
wkładać kopytka do wrzącej, osolonej wody z olejem, po wypłynięciu gotować z 2 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz - dokonale smakują polane masłem, z okrasą z boczku lub do gulaszu, sosu...........SMACZNEGO!!!
Krok 3 - koperkowe kopytka... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.10.2017 12:55
No to i ja dołączę :) Uiwelbiam kopytka i mogę się nimi żywić ;)
katarzynka455 02.10.2017 20:22
ja też uwielbiam:)
jejkuchnia 02.10.2017 07:23
Uwielbiam kopytka. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak