Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koper z solą do słoików na zimę

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

koper
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Koper z solą do słoików na zimę

Wykonanie;
Proporcje: na 1 kg kopru 10-15 dag soli

Młody koper (same listki) wymyć, rozłożyć i odsączyć z wody, następnie pokroić drobno nożem. Układać warstwowo (raz koper, raz sól) w wyparzonych słoi.
Gotowe słoiki przechowywać standardowo w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna40 18.08.2013 17:41
takie koper używam do wielu potraw- tylko koniecznie trzeba pamiętać że jest już posolony i nie przesadzić z solą w potrawie. Sól zatrzymuje zapach, aromat kopru, w przeciwieństwie do mrożonego. Do potraw mniej solonych najlepiej wydobyć sam koper lub z mniejszą ilością soli.
Katarina 17.08.2013 13:00
Jaką sól użyć do tego? Sól przejdzie zapachem kopru ? Do czego używasz tego kopru później i jak długo można go przechowywać w takiej postaci ?
sylwia_mc 17.08.2013 09:08
Ciekawy pomysł, a jak później wykorzystać taki koper??
joanna30 17.08.2013 07:27
Pierwszy raz się spotykam z takim sposobem na przechowanie koperku. Ja zawsze mroziłam
Jadwiga/Jaga85 16.08.2013 23:14
Pierwszy raz się z takim przepisem spotkałam-ciekawy.
Zdzisław 16.08.2013 22:53
nie za słony jest potem koperek?
2milutka 16.08.2013 22:49
dziwny przepis...i co z tym potem?
Karol P 16.08.2013 21:44
nigdy tak nie robiłam musze wypróbować
kokoszka
kokoszka 16.08.2013 21:23
a do czego to póżniej służy?
iwi 16.08.2013 21:12
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak