Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koper włoski zapiekany

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

koper włoski 2 szt
pomidory 3 szt
ser żółty 4 plastry (ulubionego)
ząbki czosnku 2 szt
masło 1 łyżka
cebula 1 szt
sok z cytryny 1/2 szt
cukier 1 łyżeczka
posiekane listki tymianku 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Koper włoski zapiekany

Koper oczyściłem, pokroiłem na części, usunąłem twardy części z głąba. Ugotowałem na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Cebulę posiekałem, czosnek przecisnąłem przez praskę i roztarty z solą. Pomidory umyłem i pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem masło na patelni, zeszkliłem czosnek i cebulę. Dodałem pomidory i posiekany tymianek. Doprawiłem solą i pieprzem do smaku, chwilę dusiłem na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie przełożyłem do naczynia żaroodpornego.
Na pomidorową mieszankę wyłożyłem koper włoski i plastry żółtego sera, oprószyłem solą i pieprzem. Zapiekałem tak przygotowany fenku w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut. Serwować na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 14.10.2015 23:28
Wow, ależ to smacznie wygląda! Nigdy chyba nie jadłam kopru włoskiego, więc dla mnie to nowość, ale bardzo apetyczna :)
dollce 14.10.2015 09:20
fajny przepis
olkaaa 14.10.2015 07:36
Chętnie spróbuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak