Konserwowe papryczki chili

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 szkl
  • ocet 10 %

    170 ml
  • sól

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • papryczka chili

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uwaga ! Papryczki są ostre, ja podchodzę do nich zawsze w rękawiczkach jednorazowych !
Papryczki myjemy, usuwamy gniazdka i część pestek. W pestkach znajduje się kapsaicyna, która odpowiada za ostrość papryczek. Jeśli lubicie bardzo ostre papryczki nie usuwajcie pestek. Ja usunęłam ich większą część.
Następnie papryczki kroimy w paski i wkładamy do wyparzonych słoików.
W granku podgrzewamy składniki marynaty, zalewamy nią papryczki, mocno dokręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut.
Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami i przykryte ściereczką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 04.10.2013 08:39
ja marynuję papryczki głównie w całości, a w tym roku miałam wyjątkowe miniaturki :)
elka72 03.10.2013 14:14
Wow,ale ostro;)Fajne rzeczy dodajesz;)
Patriszja 03.10.2013 14:09
fajnie wyglada
sylwia_mc 03.10.2013 14:08
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat