Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konserwa z grzybów w smalcu

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oczyszczonych grzybów lesnych (kapelusze i nóżki) 1,5 kg
smalec 15 dag
majeranek Prymat, opcjonalnie 1 łyżka
sól 1 płaska łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Konserwa z grzybów w smalcu

Oczyszczone grzyby pokroić, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić, osączyć. W garnku stopić smalec, dodać grzyby i dusić ok 30 minut często mieszając. Pod koniec dodać sól, pieprz i majeranek. Gotowe grzyby przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 60 minut. Po 48 godzinach powtórzyć pasteryzację (przez 30 minut). Gotowe przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Takie grzyby można po zmieleniu wykorzystywać jako składnik farszu, można też do nich dodać smażoną cebulę i wszystko chwilę razem przesmażyć i przyprawić lub podgrzane grzyby podprawić odrobiną mąki i smietaną. Ewentualnie zużyć wg. własnego pomysłu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 16.05.2012 09:32
ciekawy przepis
Mariposas 01.02.2012 19:41
pomysł super, to teraz czekam na sezon grzybowy
anemon 26.04.2011 11:11
Kolejny świetny przepis z leśnymi grzybami znajduję u Ciebie. Tylko skąd ja wezmę tyle grzbów?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak