Konfiturka z brzoskwiń, bananów i borówek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brzoskwinie

    1 kg
  • borówki amerykańskie

    250 g
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • cukier

    5 łyżek
  • słodzik w płynie

    2 łyżki
  • żel-fix 2:1

    1 op.
  • banan

    3 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brzoskwinie pokroić w sporą kostkę razem ze skórkami.
Banany obrać i pokroić w półplasterki - skropić sokiem z cytryny.
Borówki opłukać, osączyć i połączyć z bananami oraz brzoskwiniami.
Wsypać żel-fix i mieszać, aż znikną grudki proszku.
Dosypać cukier i wlać słodzik - dokładnie wymiesać i pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Garnek z owocami postawić na średnim płomieniu i ogrzewać, stale mieszając, aż całość zawrze.
Gotować jeszcze 3-4 minuty i wrzącą konfiturkę przełożyć do małych słoiczków, po sam brzeg, a następnie szczelnie zakręcić suchymi pokrywkami.
Słoiczki postawić dnam do góry i nakryć kocem lub grubym ręcznikiem - pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Angelika10 14.06.2013 19:42
pyszna konfitura
Habibi 10.03.2013 19:48
Konfiturka delikatna w konsystencji, a zarazem bardzo aromatyczna - polecam :)
adelajda 21.08.2012 05:20
smaczne !
Betka 31.07.2012 08:31
mniam mniam;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat