Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfiturka jagodowo-limonkowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagody 1 kg
limonki 4-5 szt.
cukier żelujący 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Konfiturka jagodowo-limonkowa

Jagody przebrać, opłukać i osączyć - wsypać do garnka i wlać sok wyciśnięty z limonek oraz nieco startej skórki, posypać cukrem żelującym - wymieszać i odstawić na godzinę.
Postawić garnek z jagodami na małym ogniu, nakryć i zagotować - odkryć.
Ogrzewać, często mieszając, przez 5 minut na średnim ogniu.
Gorącą konfiturką napełnić niewielkie słoiczki, aż po brzeg, i szczelnie zakręcić.
Gotowe słoiki postawić dnem do góry, nakryć kocem lub grubym ręcznikiem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie pateryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 02.12.2013 19:06
Ale to musi byc cudne :)
polly66 26.08.2012 09:47
wow świetny pomysł z limonką
Betka 30.07.2012 10:19
do pączków rewelacja;)
Habibi 17.07.2012 09:40
Kiedy napełniłam słoiczki - zostało mi troszkę w nadmiarze - oczywiście zjadłam na poczekaniu ;)
Renata22 17.07.2012 00:07
takie proste, a takie dobre ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak