Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z truskawek i rabarbaru

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 3 długie laski
truskawki świeże 1 kg
cukier 3 szkl
żelfix 2 każdy na 1 kg owoców

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z truskawek i rabarbaru

Kroki postępowania

1
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Wrzucić do rondla, zasypać 1 szkl cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny aby puścił sok. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając aż zmięknie.
Krok 1 - Konfitura z truskawek i rabarbaru foto
2
Truskawki umyć, obrać i rozgnieść tłuczkiem, dosypać żelfixy i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Konfitura z truskawek i rabarbaru foto
3
Do rabarbaru dodać truskawki, wsypać resztę cukru, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze kilka minut. Gorący dżem przekładać do słoiczków. Po zakręceniu stawiać do góry dnem.
Krok 3 - Konfitura z truskawek i rabarbaru foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmors 21.06.2013 14:57
z rabarbarem to coś nowego
gosia1988 21.06.2013 12:59
świetna konfitura
zielonamorelka 21.06.2013 12:32
dzięki a pomysł z takim połączeniem.zrobię tyle,że bez żelfixów i cukru tylko ze stewią będzie pysznie,zdrowo i dietetycznie
Rafał3 21.06.2013 12:24
wyśmienite danie
Boska_Agatka 21.06.2013 12:22
paluszki lizać mniam
Marta1986 21.06.2013 11:56
pyszna konfitura
2milutka 21.06.2013 11:56
aż tu mnie pachnie!
iwi 21.06.2013 11:44
Świetny przepis
Janina 21.06.2013 11:33
Dobre połączenie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak