Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z truskawek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 3 kg,
sok z cytryny 2 szt,
cukier 1,5 kg,

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z truskawek

Truskawki przebrać , usunąć szypułki,umyć, osaczyć. duże pokroić.
Przełożyć do garnka zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok, następnie na średnim
doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 40 minut.
Podczas gotowania nie mieszać tylko potrząsać garnkiem, ściągać powstającą pianę która wytwarza sie podczas gotowania.
Po tym czasie konfiturę zdjąć z ognia, zakryć ścierką i zostawić do następnego dnia.
Na drugi dzień ponownie gotować na małym ogniu, aż owoce staną sie szkliste, a syrop nabierze ciemnego koloru.
Do takiej konfitury dodać sok z cytryny.
Gorącą konfitury przekładać do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików, od razu zakręcać.
Zakręcone słoiki stawiać na ścierce wieczkiem do dołu.
Zostawić do wystudzenia.
Przechować w ciemnym , chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.06.2017 22:50
Dobra taka.
w mojej kuchni 29.06.2017 13:53
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak