Konfitura z truskawek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki świeże

    3 kg,
  • sok z cytryny

    2 szt,
  • cukier

    1,5 kg,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki przebrać , usunąć szypułki,umyć, osaczyć. duże pokroić.
Przełożyć do garnka zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok, następnie na średnim
doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 40 minut.
Podczas gotowania nie mieszać tylko potrząsać garnkiem, ściągać powstającą pianę która wytwarza sie podczas gotowania.
Po tym czasie konfiturę zdjąć z ognia, zakryć ścierką i zostawić do następnego dnia.
Na drugi dzień ponownie gotować na małym ogniu, aż owoce staną sie szkliste, a syrop nabierze ciemnego koloru.
Do takiej konfitury dodać sok z cytryny.
Gorącą konfitury przekładać do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików, od razu zakręcać.
Zakręcone słoiki stawiać na ścierce wieczkiem do dołu.
Zostawić do wystudzenia.
Przechować w ciemnym , chłodnym miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 29.06.2017 22:50
Dobra taka.
w mojej kuchni 29.06.2017 13:53
same pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat