Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
truskawki świeże
3 kg, -
sok z cytryny
2 szt, -
cukier
1,5 kg,
Przepis i sposób przygotowania Konfitura z truskawek
Przełożyć do garnka zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok, następnie na średnim
doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 40 minut.
Podczas gotowania nie mieszać tylko potrząsać garnkiem, ściągać powstającą pianę która wytwarza sie podczas gotowania.
Po tym czasie konfiturę zdjąć z ognia, zakryć ścierką i zostawić do następnego dnia.
Na drugi dzień ponownie gotować na małym ogniu, aż owoce staną sie szkliste, a syrop nabierze ciemnego koloru.
Do takiej konfitury dodać sok z cytryny.
Gorącą konfitury przekładać do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików, od razu zakręcać.
Zakręcone słoiki stawiać na ścierce wieczkiem do dołu.
Zostawić do wystudzenia.
Przechować w ciemnym , chłodnym miejscu.
Komentarze (2)