Konfitura z pigwy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pigwa

    2 kg
  • cukier

    2 kg
  • goździki

    4 szt
  • woda

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pigwę myjemy, kroimy na 4 części i oczyszczamy z pestek i białej skórki. Owoce zalewamy taką ilością wody aby całkowicie zakryła owoce wrzucamy goździki i gotujemy aż owoce będą miękkie. 1 litr wody zagotowujemy z cukrem i dodajemy osączone owoce. Pigwę odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie owoce wyjmujemy z syropu, syrop zagotowujemy, następnie owoce wkładamy do syropu i znowu zagotowujemy. Odstawiamy na 30 minut. Tę czynność powtarzamy jeszcze 3 razy. Po tym czasie konfiturę wkładamy do suchych i czystych słoików, zakręcamy zakrętki i odstawiamy do góry dnem aby wieczka się zassały.
JulkaTomeczek
Aby konfitura była bardziej gęsta można do niej dodać 1 żelfiks.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat