Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z pigwy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 2 kg
cukier 2 kg
Goździki całe Prymat 4 szt
woda 1 litr

Porada

Aby konfitura była bardziej gęsta można do niej dodać 1 żelfiks.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z pigwy

Pigwę myjemy, kroimy na 4 części i oczyszczamy z pestek i białej skórki. Owoce zalewamy taką ilością wody aby całkowicie zakryła owoce wrzucamy goździki i gotujemy aż owoce będą miękkie. 1 litr wody zagotowujemy z cukrem i dodajemy osączone owoce. Pigwę odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie owoce wyjmujemy z syropu, syrop zagotowujemy, następnie owoce wkładamy do syropu i znowu zagotowujemy. Odstawiamy na 30 minut. Tę czynność powtarzamy jeszcze 3 razy. Po tym czasie konfiturę wkładamy do suchych i czystych słoików, zakręcamy zakrętki i odstawiamy do góry dnem aby wieczka się zassały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak