Konfitura z pigwy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pigwa

    3 kg
  • cukier

    3 kg
  • woda

    3 szt
  • Goździki całe Prymat

    6 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Konfitura z pigwy foto
Pigwę dokładnie umyć obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne.
Krok 2 - Konfitura z pigwy foto
Pokroić na mniejsze kawałki,włożyć do garnka z gotującą się wodą. Gotować na malutkim ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - Konfitura z pigwy foto
Do pokrojonej pigwy dodajemy cukier oraz goździki. Często mieszamy aby nam się nie przypaliła. Owoce pigwy muszą być szkliste, a masa musi zgęstnieć.
Krok 4 - Konfitura z pigwy foto
Gotową pigwę przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy w garnku przez ok 15-20 min. Następnie po wyciągnięciu z garnka słoiczki stawiamy na ściereczce do góry dnem i czekamy aż ostygną.
Smacznego))
gibli
Konfitura z pigwy świetnie smakuje i jest świetnym dodatkiem do deserów czy kanapek. Polecam:))

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 23.03.2015 18:02
na pewno bardzo smaczna
gibli 23.03.2015 11:42
Polecam jest rewelacyjna:)) Sama byłam zaskoczona smakiem:))
marcia7 23.03.2015 11:29
z pigwy do tej pory to tylko pigwówkę piłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat