Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z pigwy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 3 kg
cukier 3 kg
woda 3 szt
Goździki całe Prymat 6 szt

Porada

Konfitura z pigwy świetnie smakuje i jest świetnym dodatkiem do deserów czy kanapek. Polecam:))

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z pigwy

Kroki postępowania

1
Pigwę dokładnie umyć obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne.
Krok 1 - Konfitura z pigwy foto
2
Pokroić na mniejsze kawałki,włożyć do garnka z gotującą się wodą. Gotować na malutkim ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - Konfitura z pigwy foto
3
Do pokrojonej pigwy dodajemy cukier oraz goździki. Często mieszamy aby nam się nie przypaliła. Owoce pigwy muszą być szkliste, a masa musi zgęstnieć.
Krok 3 - Konfitura z pigwy foto
4
Gotową pigwę przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy w garnku przez ok 15-20 min. Następnie po wyciągnięciu z garnka słoiczki stawiamy na ściereczce do góry dnem i czekamy aż ostygną.
Smacznego))
Krok 4 - Konfitura z pigwy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.03.2015 18:02
na pewno bardzo smaczna
gibli 23.03.2015 11:42
Polecam jest rewelacyjna:)) Sama byłam zaskoczona smakiem:))
marcia7 23.03.2015 11:29
z pigwy do tej pory to tylko pigwówkę piłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak