Konfitura z pigwy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pigwa

    2,5 kg po obraniu
  • cukier

    60 dkg
  • woda

    2 szklanki
  • Goździki całe Prymat

    10 szt
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cytryna

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce pigwy bardzo dokładnie umyć , przekroić i usunąć gniazda nasienne. Rozdrobnić , wrzucić do garnka , wlać dwie szklanki wody i rozgotować , często mieszając. Kiedy pigwa będzie miękka dodatkowo ją zmiksować blenderem wsypać cukier i nadal smażyć około godziny , pod koniec dodając goździki , cynamon ,sok z cytryny i imbir. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoiczków , zakręcić i odstawić do góry dnem do lekkiego przestygnięcia. Po ok.15 minutach ponownie odwrócić .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Futka 31.10.2014 10:09
Boska i niezwykle smaczna :)
gusia1000 27.10.2014 20:24
Znakomita konfitura.
IwonaKa 26.10.2014 17:59
nie jadłam jeszcze takiej konfitury,musze spróbować
Mniam 24.10.2014 10:07
Właśnie się przymierzam do konfitury z pigwowca. Słyszałam, że jest rewelacyjna :)
2milutka 24.10.2014 09:48
musi być bardzo dobra
marenka 24.10.2014 08:47
Też ją zrobię ;)
halinah 24.10.2014 00:03
przydatna zaprawa :)
Stenka 23.10.2014 20:53
robię identycznie
gosia1988 23.10.2014 20:32
na pewno smaczna
Katarzyna59 23.10.2014 20:11
bardzo smaczna konfitura

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat