Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z pigwowca

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 2 kg
cukier 1 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z pigwowca

Dojrzałe owoce pigwowca pokroić na cząstki, wykrawając przy tym gniazda nasienne. Przyda się ostry nożyk, bo owoce są twarde.
Wymieszać z cukrem i odstawić na co najmniej dobę, aż pigwowiec puści sok. Gotować ok 1 godziny mieszając, aż owoce zmiękną.
Zblendować i przełożyć do słoiczków. Jeżeli przełożymy gorącą, bulgoczącą konfiturę do słoiczków pasteryzacja nie będzie konieczna. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magda1976 03.11.2015 12:16
Super konfitura i do tego bardzo zdrowa
Margo1 27.10.2015 16:38
Dawno jej nie robiąłm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak