Konfitura z jarzębiny z gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jarzębina

    650 g
  • gruszki

    4 szt
  • jabłka

    2 szt
  • cukier

    600 g
  • woda

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jarzębinę wkładamy na 2 dni do zamrażarki, po czym ją rozmrażamy.
W garnku gotujemy syrop z cukru i wody. Na gorący syrop wrzucamy jarzębinę i trzymamy na ogniu, aż się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia. Czynność tę powtarzamy 2 razy. Jarzębina powinna nasiąknąć syropem i ściemnieć.
Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazdka, kroimy w ósemki i wrzucamy do gorącej konfitury. Smażymy na małym ogniu około 15-20 minut, po czym przekładamy do wyparzonych słoików. Studzimy odwrócone denkami do dołu. Konfitura zawiera dużo cukru, nie wymaga więc pasteryzowania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 05.11.2013 12:37
chciałabym spróbować :)
msmors 23.10.2013 11:29
ciekawa propozycja
adelajda 23.10.2013 11:06
nie robiłam z dodatkiem jarzębiny przetworów ale czas spróbować
Olga_SK 23.10.2013 11:02
Coś nowego dla mnie! Może być to mega pychotka :D
Monika58 23.10.2013 10:50
ciekawe :)z jarzębiny nigdy nie robiłam, ciekawa jestem jaka ona jest w smaku?
Ola1984 23.10.2013 10:15
Bardzo ciekawy przepis, kusi mnie żeby zrobić taką konfiturę, bo jestem bardzo ciekawa smaku.
Ania84 23.10.2013 10:01
smaczne! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat