Konfitura z dzikiej róży

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dojrzałych owoców dzikiej róży

    1 kg
  • cukru

    1,5 kg
  • wody

    3 szklanki
  • sok z jednej cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce dzikiej róży umyć i wydrylować. Następnie dokładnie przepłukać. W garnku zagotować wodę z połową cukru i wrzucić owoce róży, gotować 20 minut. Zdjąć z ognia, zebrać powstałą pianę i zostawić na 24 godziny. Po ich upływie owoce wyjąć łyżką cedzakową, a do pozostałego syropu wsypać resztę cukru i wlać sok z cytryny, po czym chwilę gotować, włożyć z powrotem wyciągnięte owoce i smażyć na wolnym ogniu jeszcze 5 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 30.08.2012 13:42
zdrowa i dobra
Ewelina38 15.07.2011 12:35
świetne, ja też zawsze kupowałam ale teraz to już chyba sama zacznę robić
bursztynek 07.03.2011 23:24
ostatnio kupiłam w sklepie, była pyszna i postanowiłam zrobić sama, chętnie skorzystam z Twojego pomysłu
rosik93 07.11.2010 09:20
Mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat