Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z derenia

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce derenia 1 kg
cukier 200 gram
cynamon szczypta

Porada

Konfitura idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, czy serów. Jej słodko-kwaskowaty smak idealnie pasuje do tego typu dań!

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z derenia

Kroki postępowania

1
Owoce myjemy i osuszamy. Z gotowych usuwamy pestki.
Krok 1 - Konfitura z derenia foto
2
Po usunięciu pestek zostało mi ok 0,5 kg owoców, do których dodajemy cukier.
Krok 2 - Konfitura z derenia foto
3
Całość stawiamy na ogniu i smażymy na wolnym ogniu. Konfitura powstaje bardzo szybko. Była gotowa już po 30 minutach smażenia. Pod koniec dodajemy cynamon.
Jeszcze ciepłą przekładamy do słoiczków i dokładnie zamykamy. Jeśli zamierzamy trzymać ją przez dłuższy czas słoiczki z konfiturą pasteryzujemy.
Krok 3 - Konfitura z derenia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak