Konfitura z białej cebuli

Ali

Konfitura z białej cebuli

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

    1 kg
  • cukier

    0,5 kg
  • wino białe wytrawne

    0,75 litra
  • ocet winny

    100 ml
  • masło

    100 gramów
  • estragon

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W dużym garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i szklimy. Po kilku minutach dodajemy resztę: cukier, wino, ocet winny i przyprawy. I mieszamy dokładnie. Pieprzu warto dać sporo. Można ze 2-3 łyżeczki, w zależności od naszej wrażliwości. Zmniejszamy ogień na minimum i dusimy przez 3 godziny mieszając od czasu do czasu. Czyli do momentu aż niemal całe wino się zredukuje.
Przekładamy do słoików i gotowe.

Ali
Taką konfiturę można stosować jako dodatek do mięs i pasztetów, zarówno do obiadu, jak i na kanapki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BernadettaP 17.08.2014 21:58
Świetne etykiety na słoiczki !
ada.la 16.08.2014 21:20
takiej jeszcze nie jadłam
anemon 16.08.2014 20:53
Ja również robię ale z czerwonej cebuli i jest bardzo smaczna.
Monika-twin 16.08.2014 18:07
Fajna konfitura.
adelajda 16.08.2014 18:06
ciekawy przepis :)
Christopher 16.08.2014 17:17
Robię podobną z czerwonej cebuli. Też jest pyszna.
Kolorowa 16.08.2014 14:38
świetna konfitura
asiczekz 16.08.2014 13:45
super pomysł i zdjęcie jak z okładki jakiegoś czasopisma :)
Grazyna0211 16.08.2014 12:38
fajny pomysł
halinah 16.08.2014 12:14
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat