Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z aronii
Ten przepis na konfiturę z aronii to prawdziwa perełka! Aronia to niesamowita jagoda o intensywnym, niemalże czarnym kolorze nie tylko zachwyca smakiem, ale dostarcza też cennych składników odżywczych. Jeśli szukasz niepowtarzalnego doświadczenia smakowego, to przepis na konfiturę aroniową bez wątpienia spełni Twoje oczekiwania.
Do garnka wlać 500 ml wody, wsypać cukier i ugotować syrop, wrzucić umytą aronię, dodać sok z cytryny i gotować na dużym ogniu 30 minut. Następnie dodać obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki papierówki. Gotować jeszcze 30 minut. Pod koniec gotowania mieszać cały czas aby się nie przypaliła. Konfiturę z aronii przełożyć do słoiczków o pojemności 150 ml i pasteryzować 10 minut.