Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem

Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

    1000 g
  • rabarbar

    400 g
  • cukier

    500 g
  • Kardamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem

Kroki postępowania

Krok 1 - Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem foto
Wiśnie drylujemy starając zachować się cały sok. Najlepiej robić to nad miską żeby nie uronić ani kropelki. Wiśnie zasypujemy 500 g cukru, przykrywamy i odstawiamy na parę godzin. Ja odstawiłam na noc.
Następnie wiśnie odcedzamy, sok przelewamy do szerokiego rondla o grubym dnie, dodajemy pozostały cukier i gotujemy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru.
Krok 2 - Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem foto
Rabarbar kroimy na 2-2,5 centymetrowe kawałki i razem z wiśniami wrzucamy do syropu. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, potem zmniejszamy go i smażymy konfitury przez 60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc.
Krok 3 - Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem foto
Następnego dnia podgrzewamy konfiturę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kardamon, zmniejszamy ogień i smażymy przez 60 minut.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Kolorowa 01.08.2014 14:22
świetne składniki !
irenka 31.07.2014 20:48
ale pyszności
2milutka 31.07.2014 13:36
pycha!!!!!
ada.la 31.07.2014 13:01
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat