Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura truskawkowa z imbirem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 1 kg
imbir 4 dag
cukier 80 dag

Porada

Konfitura świetnie pasuje do serów pleśniowych - np do Camemberta lub Brie. Również tych zapieczonych w piekarniku lub z grilla.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura truskawkowa z imbirem

Kroki postępowania

1
Umyć truskawki, osączyć dokładnie odstawiając na jakiś czas i usunąć szypułki. Pokroić na kawałki – mniejsze na ćwiartki, większe na nieco więcej części, ale tam mniej więcej na równo - po czym wrzucić do dużej szklanej miski. Obrać imbir, pokroić w cienkie plasterki...
Krok 1 - Konfitura truskawkowa z imbirem foto
2
...i dodać do owoców.
Krok 2 - Konfitura truskawkowa z imbirem foto
3
Całość zasypać cukrem, delikatnie wymieszać tak, aby nie rozgnieść za bardzo owoców.
Krok 3 - Konfitura truskawkowa z imbirem foto
4
I przykryć folią spożywczą. Odstawić na noc do lodówki.
Krok 4 - Konfitura truskawkowa z imbirem foto
5
W tym czasie zdążą puścić bardzo dużo soku.
Krok 5 - Konfitura truskawkowa z imbirem foto
6
Łyżką cedzakową wyjąć truskawki, a z nich imbir. Owoce przełożyć do miski.
Krok 6 - Konfitura truskawkowa z imbirem foto
7
Imbir pokroić na desce w cienkie paseczki.
Krok 7 - Konfitura truskawkowa z imbirem foto
8
Odłożyć około 1 szklankę ładniejszych owoców. Resztę przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować tak, aby pozostały większe kawałki. Kiedyś robiłam to ręcznym blenderem.
Krok 8 - Konfitura truskawkowa z imbirem foto
9
Sok przelać do rondla z grubym dnem, dodać resztki nierozpuszczonego cukru i imbir, zagotować na średnim ogniu i gotować kilka minut – mniej więcej 3-5.
Krok 9 - Konfitura truskawkowa z imbirem foto
10
Zdjąć z grubsza powstałą w rondlu pianę, dodać zmiksowane truskawki, wymieszać i w momencie gdy całość mocno wrze, zmniejszyć ogień do małego. Gotować 10 minut, systematycznie zbierając tworzącą się pianę.
Krok 10 - Konfitura truskawkowa z imbirem foto
11
Po tym czasie wrzucić odłożone owoce, znów doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 5 minut.
Krok 11 - Konfitura truskawkowa z imbirem foto
12
Wyłączyć ogień i odstawić do dnia następnego.
Krok 12 - Konfitura truskawkowa z imbirem foto
13
Nazajutrz zobaczyć w jakim stanie jest konfitura – powinna być gęsta. Imbir ma bardzo dużo pektyn. Całość ponownie delikatnie zagotować – na niedużym ogniu. Gdy zacznie wrzeć gotować 5 minut. To powinno wystarczyć. Gdyby się okazało, że jednak na drugi dzień całość jeszcze jest lejąca, można gotować i przez 10 minut. Gorącą konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoiczków – tu muszę podziękować Habibi, która poleciła mi swoistego rodzaju lejek do wąskich słoików, zrobiony przez samą się. Siebie znaczy. Odciąć kawałek pustej butelki plastikowej po na przykład mineralnej. Jeśli butelka będzie większa – większa będzie i średnica „misy” lejka. Ja miałam w tym momencie jedynie małą, ale i tak spisała się świetnie. Obeszło się bez paćkania szyjek słoików. Inna sprawa jeśli słoik ma szeroki wlot – obejdzie się bez lejka. Słoiki natychmiast zakręcić i odstawić w spokoju, aż się zassą Co gwarantuję, że usłyszymy…
Krok 13 - Konfitura truskawkowa z imbirem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 16.06.2015 20:42
domowa, bardzo smaczna
Gracer 16.06.2015 13:31
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak