Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura truskawkowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 2 kg
cukier 0,6 kg
żelfix 1 sztuka 1:3

Porada

Używam żelfix 1:3 który jest na 1 kg owoców. Ja jedną torebkę używam na 1 koszyczek truskawek czyli ponad 2 kg.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura truskawkowa

Truskawki umyć, oderwać zielone ogonki. Zasypać cukrem i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie podgrzać do 70 stopni. Ostudzić. Przecedzić truskawki. Truskawki przełożyć do garnka dodać cukier żelujący, wymieszać, zagotować. Gotować około 2-3 minut. Przełożyć do słoików. Natychmiast zakręcać. Odwrócić słoiki na 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 29.06.2015 08:56
bardzo dobre konfiturki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak